Sommerdæk

Sommerdæk skal rulle ordentligt, bremse godt og holde længe – kort sagt skal de dæk, der ruller gennem det danske sommerland, have et godt, solidt vejgreb, ikke mindst i vådt vejr.

Dækproducenterne lægger i dag vægt på at levere dæk med lav rullemodstand og dermed lavere brændstofforbrug. Desuden er der fokus på slidstyrke og vejgreb.

Den påklistrede dæklabel eller ”varedeklarationen” på et nyt dæk fokuserer netop på rullemodstand, vejgreb på tør og våd vej samt slidstyrke.

Kravene til dækket har en modsat rettet virkning på hinanden og det er derfor ofte en meget vanskelig opgave, at opnå det optimale på alle parametre samtidig. Men de bedste dækproducenter er meget tæt på det optimale.

Dæk der er rigtig gode på alle parametre er ofte også det meste avancerede dæk på markedet og som regel også det dyreste dæk.

De dyre og avancerede dæks egenskaber kan man som regel få maksimalt udbytte af på en ny eller nyere bil, hvorimod du derimod en 10 år gammel bil, der ikke kører så meget, kan du med fordel vælge et mere økonomisk dæk. 

 

Find gode priser på vores hjemmeside: hjulskift.dk

 

Sommerdaek 10

 Regler for sommerdæk

Sommerdæk skal have minimum 1,6 mm mønsterdybde, men blandt dækeksperter har man længe været enige om, at mønsterdybden på sommerdæk bør være minimum 2 mm af hensyn til bremselængde og risiko for aquaplaning.

Har dine dæk en bredde på 205-215 mm eller mere, så bør mønsterdybden være minimum 3 mm af hensyn til sikkerheden. Det samme gælder, hvis du kører med høj hastighed på sommerdækkene.

Der skal være samme type dæk på samme hjulaksel, hvilket vil sige der ikke må være radialdæk på den ene side af bilen og diagonaldæk på den anden.

Husk i øvrigt at kontrollere dæktrykket jævnligt, og som minimum inden længere ture.

 

Test af dæk

FDM, ADAC, Tænk og europæiske bilklubber tester hvert år sommerdæk. De forskellige tests viser, at forskellen på de gode og de mindre gode sommerdæk er blevet mindre. Dog er stadig sådan, at pris og kvalitet følges ad. Alle sommerdækkene består testen på tør vej, mens det er på våd vej, at forskellene for alvor viser sig.

I Danmark er sommerdækkenes egenskaber på våd vej vigtig og derfor skal du lægge godt mærke til egenskaberne på våd vej, når sommerdækket vælges. Desuden bør du vælge dæk efter:

  • Lavt PCA-indhold i dækkene
  • Lav rullemodstand (og dermed lavere brændstofforbrug)
  • Lav dækstøj
  • Sikre dækegenskaber
  • Lav koncentration af opløsningsmidler, bly, kadium m.m.

 

Husk at skifte til sommerdæk

Nogle bilejere kører alt for længe på deres vinterdæk og det er bestemt ingen fordel. For det første slides dækmønstret alt for hurtigt på de bløde vinterdæk og brændstofforbruget er op til 5% højere.

En anden og langt vigtigere ting er, at bremselængden øges betragtelig idet et blødt vinterdæk bremser dårligere på en tør vej end et hårde sommerdæk.

Find os her

Sørby Auto

Sørby Hovedgade 1
4200 Slagelse

Tlf: 58545421
Mobil: 40311318
Fax: 58545226
CVR: 17518747

Åbningstider

Mandag - Torsdag
Fredag
07:30 - 16:00
07:30 - 13:00

Salgsafdelingen:
Hverdage mandag - fredag 09:00 - 17:00

Indhent Vaerkstedstilbud 02